CGT richt zich op de wisselwerking tussen je gedachten, gevoelens en gedrag. Negatieve of onrealistische gedachten kunnen je emoties en gedrag beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen. In CGT leer je deze patronen te herkennen en te veranderen, zodat je op een gezondere manier met situaties omgaat en meer controle krijgt over je reacties.
Schematherapie richt zich op diepgewortelde overtuigingen en gedragspatronen die je in het hier-en-nu in de weg kunnen zitten. Deze zogenaamde ‘schema’s’ ontstaan vaak vroeg in het leven, denk aan steeds je eigen grenzen overschrijden of het idee hebben dat je niet goed genoeg bent. In behandeling leer je deze patronen herkennen, begrijpen waar ze vandaan komen en hoe je ze stap voor stap kunt doorbreken. Zo ontstaat er meer ruimte om te leven vanuit wie je werkelijk bent, in plaats van te handelen vanuit oude overlevingsmechanismen.
ACT leert je om met uitdagingen en onaangename gevoelens om te gaan zonder ze te laten bepalen hoe je leeft. In plaats van te proberen je gedachten of gevoelens te veranderen, accepteer je ze en richt je je op wat jij écht belangrijk vindt. Het draait om het vergroten van je psychologische flexibiliteit, zodat je kunt handelen in lijn met je waarden, zelfs als het leven moeilijk is.
Soms zegt je lijf wat je hoofd nog niet kan verwoorden. In therapie betrekken we daarom ook het lichaam: als ingang om spanning te reguleren, emoties te voelen of signalen beter te leren herkennen. Lichaamsgerichte technieken kunnen bestaan uit ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en bewustwording van lichaamssensaties. Deze aanpak helpt om uit het hoofd te komen, beter te voelen wat er speelt en ruimte te maken voor herstel.
Wanneer angst, spanning of ongemak leidend worden, gaan we situaties vaak uit de weg. Dat lijkt helpend, maar op de lange termijn maakt het de angst vaak alleen maar groter. Bij exposure oefenen we – stap voor stap – met het aangaan van wat je nu nog liever vermijdt. Niet om je te pushen, maar om je hersenen opnieuw te laten ervaren: ik kan dit aan. We bouwen dat zorgvuldig op, in jouw tempo, met voldoende voorbereiding en nazorg. Zo groeit je zelfvertrouwen en neem jij weer de regie.
Deze aanpak richt zich op de toekomst en op wat jij nodig hebt om vooruit te komen. We onderzoeken niet alleen wat er misgaat, maar vooral wat er al goed gaat en hoe je daar meer van kunt doen. Jij bent de expert over je eigen leven — Je leert je sterke kanten en hulpbronnen (weer) in beeld te krijgen en in te zetten.
EMDR is een effectieve methode om ingrijpende ervaringen of trauma’s te verwerken. Als een nare herinnering je blijft raken, kan EMDR helpen om de emotionele lading ervan te verzachten. Door je aandacht te richten op de herinnering terwijl je tegelijkertijd een afleidende stimulus volgt (zoals beweging of geluid), wordt je verwerkingssysteem als het ware opnieuw aangezet. Zo kan de herinnering haar kracht verliezen en ontstaat er weer ruimte om verder te gaan.